Saturday, October 24, 2009

Madah hari Ini....24 Oktober 2009

Pemuda Obor Perjuangan...

Tanggungjawab Pemuda Dalam Usia Sematang Ini :

1- Pemuda perlu mempersiapkan diri dari sekarang untuk keluar ke tengah medan bagi membantu menegakkan Islam di bumi Allah ini. Sesungguhnya Pemuda Adalah Obor Perjuangan.

2. Pemuda mempunyai peranan yang begitu besar dalam usaha untuk membantu perjuangan Islam. Peranan ini dapat dilihat berdasarkan peranan sahabat dalam menegakkan negara Islam.

3. Pemuda perlu mempunyai sifat tegas dan berani didalam diri. Sifat berani ini wujud di atas keyakinan bahawa perjuangan yang ditempuhi adalah bermatlamat mencari keredaan Allah dan melihat perlaksanaan syariat Islam dinegara ini. Ujian, mehnah dan tribulasi merupakan asam garam yang mesti dihadapi oleh setiap yang bergelar pejuang.

4. Kita wajib berusaha untuk menyatakan suara kita kepada rakyat agar rakyat peka dengan kewujudan kerajaan Alternatif yang mampu menggantikan Barisan National. Kita perlu membebaskan rakyat dari belenggu rasuah , kezaliman dan penyelewengan kuasa.

5. Kita mesti yakinkan rakyat dan pengundi bahawa pimpinan yang disediakan adalah berilmu, bertakwa, beriman, berkemahiran dan berpengalaman bagi menguruskan pentadbiran negeri atau negara . Pemuda PAS perlulah bekerja dengan lebih keras untuk menyedarkan rakyat betapa perlunya mereka membuat perubahan politik untuk memberi sokongan padu kepada PAS dalam pilihanraya umum akan datang.

6- Jentera pilihanraya Pemuda memerlukan kepada perancangan yang teliti serta menyusun gerak kerja yang lebih mantap dan berkesan kerana pilihanraya umum semakin hampir . Pemuda diseru agar merancang dan menyusun strategi disemua peringkat parti di negeri masing-masing kerana gerak kerja yang terancang dan tersusun serta bersemangat juang yang tinggi , insyaallah akan dapat membantu membuahkan hasil yang diidamkan , iaitu tertegaknya Daulah Islamiah di Malaysia.

7. Pemuda sebagai obor perjuangan telah dipertanggungjawabkan dengan tugasan untuk bersama dimedan juang islam , berjihad menentang musuh Allah, membangun, mendidik dan membentuk ummah dan seterusnya mempertahankan syakhsiah ummah tersebut.

8. Permasalahan Yang Perlu Disedari Bersama :

a. Krisis sosial yang berlaku dikalangan remaja , pencorak masa depan ummah amat membimbangkan kita. Keruntuhan Akhlak dan remaja dikalangan remaja adalah disebabkan anak muda terlalu didedahkan kepada dunia yang mencintai hiburan dan keseronokan , tetapi amat kurang memberi penekanan terhadap pemantapan akidah dan keimanan.
b. Kerajaan yang ada sekarang lebih berminat kepada projek-projek mewah dan pembangunan , tetapi tidak berminat untuk memulihkan kerendahan moral dan akidah termasuk membenteras gejala zina dan murtad yang semakin serius berlaku di negara kita. Sementara remaja kita sekarang banyak menjadikan artis-artis sebagai model ikutan mereka.
c. Majalah-majalah hiburan banyak memaparkan gambar-gambar separuh bogel dan sungguh mengaibkan. Eksploitasi wanita kian meningkat dan banyak aktiviti remaja yang menjurus kepada aktiviti yang tidak sihat termasuk pergaulan bebas antara lelaki dan wanita.

9. Oleh Itu Pemuda :
* Sudah tiba masanya untuk kita bekerja keras bagi menjatuhkan kerajaan yang ada sekarang agar generasi umat islam masa depan dapat diselamatkan, agar generasi Al Quran dapat dibentuk untuk menerajui negara pada masa akan datang.
* Harapan diutarakan agar Pemuda keseluruhannya tidak mengabaikan aspek pentarbiahan diri seperti USRAH , samada diperingkat cawangan, kawasan dan seumpamanya. Ianya perlu dilaksanakan demi melahirkan pemuda yang mempunyai daya juang yang tinggi.
* Cabaran arus politik dan permasalahan semasa amat memerlukan pembentukan peribadi pemuda yang faham terhadap Islam dan tuntutannya. Ianya hendaklah dilaksanakan melalui program peningkatan ilmu dan kesedaran yang mendalam terhadap Addin [ agama ] .
* Syakhsiah pemuda yang bergerak dalam jemaah semestinya jauh berbeza dari pemuda - pemuda lain. Bermula dari keterampilan diri hinggalah kepada kemampuan memimpin dan menggerakkan ummah dibawah panji-panji Islam.
* Pemuda hendaklah bersikap terbuka , tiada rasa rendah diri apabila berhadapan dengan masyarakat luar.* Para pimpinan pemuda jangan mudah terpedaya dan diperalatkan oleh mana-man pihak yang kurang senang dengan perjalanan organisasi pemuda . Pemuda juga seharusnya bijak mengawal keadaan dan mempunyai pendirian yang tegas dalam mempertahankan prinsip perjuangan.
* Meskipun sibuk dengan aktiviti jemaah dan perjuangan , maka pemuda tidak seharusnya mengabaikan tugasan rumahtangga dan ahli keluarga . Sesungguhnya pemuda sebagai watak yang paling utama dan agung ialah mendidik generasi baru ke arah melahirkan generasi alquran.

10. Selagi Islam tidak dijadikan asas dalam sistem kehidupan , maka selama itulah kita akan melihat kepincangannya. Contoh :
a. Ekonomi yang tidak menentu mengakibatkan harga minyak dan barang semakin meningkat dan berganda seterusnya membebankan golongan berpendapatan rendah.
b. Pembangunan yang tidak seimbang melahirkan insan yang menjadi hamba kepada dunia dan mengabaikan akhirat .

Sepak Takraw Piala Timbalan Menteri Besar.....Machang Kandas Di Suku AkhirTahniah Kepada Semua Pegawai dan Pemain
Sepak Takraw Parlimen Machang
Kerana Layak Sampai Ke Suku Akhir
Kejohanan Sepak Takraw Piala
Yang Berhormat Timbalan Menteri Besar Kelantan.
Machang Kalah Dengan Kuala Krai Di Suku Akhir
Tingkatkan Lagi Usaha Di Masa Hadapan

Thursday, October 22, 2009

Madah hari Ini...22 Oktober 2009


ADUN BN Membisu Isu Tuntutan Royalti Minyak...

Semalam genap 19 tahun Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebagai ketua eksekutif kerajaan Kelantan.
Dan semalam juga genaplah 19 tahun dasar Membangun Bersama Islam yang dijelmakan di negeri Serambi Mekah.
Peringatan mengenai usia kerajaan PAS itu dibangkitkan pada persidangan Dun Kelantan semalam.
Bagaimanapun kejayaan PAS mentadbir Kelantan bukan datang dengan mudah.
Melewati usia 'remaja' itu bukan sedikit halangan yang terpaksa diredah kerajaan PAS.
Bermula dengan sikap diskriminasi pemimpin Umno yang berkuasa di pusat apabila mewujudkan Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) di Kelantan bagi mengendalikan segala projek di sini.
Kewujudan agensi baru terbabit dianggap membazir kerana peranan sama boleh dimainkan agensi kerajaan pusat sedia ada.
Adun Pulai Chondong, Zulkifli Mamat berkata, di Kelantan ada JKR, JPS, Jabatan Pertanian dan pelbagai lagi agensi yang boleh memikul tanggungjawab tanpa kewujudan JPP.
Bagaimanapun hujah Adun PAS itu cuba disanggah Adun Barisan Nasional (BN) termasuk Datuk Alwi Che Ahmad (Kok Lanas), Mat Yusof Abdul Ghani (Nenggiri) dan Datuk Nozula Mat Diah (Paloh) apabila bangun silih berganti.
Nozula menempelak mengapa kerajaan PAS tak melantik orang Umno sebagai anggota majlis pihak berkuasa tempatan (PBT), kalau benar tidak mengamalkan diskriminasi.
Zulkifli menjawab tiada peruntukan dalam peraturan untuk membolehkan ahli Umno dilantik dalam PBT sekarang. Katanya, setiap perkara dibuat berdasarkan kepada prosedur yang telah ditetapkan.
Begitu juga dakwaan Mat Yusof kononnya kerajaan negeri mengenepikan projek di bawah kendalian Syarikat Perumahan Negeri di Sungai Terah, Gua Musang.
"Setiap perkara perlu ada peraturan. Kelulusan hanya dibuat apabila peraturan dipatuhi dari awal lagi,"ujar Zulkefli.
Alwi pula membandingkan di Sabah dan Sarawak juga ada JPP tetapi mereka tidak riuhkan.
Menjawab isu tersebut, Adun Pulai Chondong memberitahu JPP wujud di Sabah ketika negeri itu berada di bawah pentabdiran PBS diketuai Pairin Kitingan.
Begitu juga di Terengganu semasa di bawah PAS pada 1999, jabatan Persekutuan diwujudkan di Kuala Lumpur bagi mengendalikan wang ihsan di Terengganu.
Sebaliknya beliau berhujah Umno sebenarnya tidak mahu mengikut apa yang ada pada peraturan apabila mengenepikan tiga wakil kerajaan negeri dalam lembaga pengarah Kada dan Kesedar.
"Pelantikan wakil kerajaan negeri itu ada dalam akta dan mengapa pemimpin Umno gagal mematuhinya sehingga sekarang.
"Ini seolah-olah mencerminkan kerajaan pusat tidak mengiktiraf kerajaan yang dipilih rakyat di Kelantan,"katanya.
Zulkifli juga melahirkan rasa hairan Menteri Besar dilantik sebagai pengerusi ECER, namun setiap projek yang dirancang di bawah ECER tidak dimaklumkan kepada pengerusi.
Persidangan Dun juga agak menarik dengan penjelasan anggota Exco, Datuk Husam Musa panjang lebar mengenai tuntutan royalti minyak.
Ketika isu tersebut rancak diperkatakan, Adun pembangkang (BN) tidak mengambil peluang, seolah-olah memperlihatkan mereka berada di pihak yang serba salah.
Kerajaan negeri sehingga kini sudah dua kali menulis surat kepada Perdana Menteri mengenai tuntutan tersebut, namun gagal dijawab sehingga sekarang.
Husam berkata, kerajaan negeri bercadang mewujudkan sudut pameran mendedahkan data-data mengenai penemuan minyak di perairan Kelantan sebagai maklumat kepada umum.
"Apabila melihat data-data dan gambar yang dipamerkan tersebut, menteri yang berasal dari Kelantan mungkin akan masa malu,"kata Husam.
Beliau menganggarkan jumlah royalti yang sepatutnya dinikmati Kelantan sebanyak RM1 bilion.
Adun Pengkalan Pasir, Hanifa Ahmad pula mencadangkan diambil tindakan di bawah kes pecah amanah terhadap Presiden dan CEO Petronas kerana cuba menafikan hak rakyat Kelantan.
Adun Tawang, Hassan Mohamod pula meminta kerajaan negeri memotong jumlah hutang tertunggak kepada pusat sebagai ganti kepada jumlah royalti yang sepatutnya diterima Kelantan.
Wan Ismail Wan Jusoh (Melor) pula mahu kepastian apa tindakan lanjut kerajaan negeri sekiranya pusat masih berdegil.
Husam tidak menolak akan diadakan solat hajat bagi melembutkan hati pemimpin pusat.

Selamat Hari Lahir Tuan Guru Presiden....


Pada 20 Oktober baru - baru ini, adalah ulangtahun kelahiran Tuan Guru Presiden PAS, Dato' Seri Haji Abdul Hadi Awang yang ke 62. Semoga Tuan Guru sentiasa dalam rahmat Allah s.w.t dan diberi kekuatan untuk terus memimpin perjuangan Islam melalui Parti Islam SeMalaysia (PAS).

Memang berat benar beban yang ditanggung oleh Tuan Guru mutakhir ini kerana PAS dan Pakatan Rakyat telah diberi amanah untuk mentadbir sebahagian negeri di Semenanjung Malaysia.

Semoga Tuan Guru dapat menjaga kesihatan dengan baik agar sentiasa bertenaga untuk memimpin kami.

Harapan kita semoga BN dan rakan kongsinya dapat kita talqinkan seberapa segera yang boleh. Ya Allah, perkenankanlah.